top of page
  • Popupfotograaf

Super Blue Moon 2018


Maximaal verlicht

Het fenomeen 'blauwe maan', waar sprake van is als twee keer binnen een maand een volle maan te zien is, doet zich gemiddeld een keer in de drie jaar voor. De daadwerkelijke kleur van de maan is niet anders dan normaal.

Bij volle maan bevindt de maan zich, vanaf de zon gezien, aan de andere zijde van de aarde. Op dat moment is de maan vanaf de aarde 'maximaal verlicht' te zien. Ook is hij dan 'volmaakt rond', in tegenstelling tot wanneer de maan zich in andere posities bevindt.

In 2018 doen zich bij uitzondering twéé blauwe manen voor. Ook op 31 maart is het verschijnsel te aanschouwen. Pas in het jaar 2037 is het de volgende keer dat één jaar twee keer een blauwe maan telt.

Supermaan

Tegelijkertijd is er vandaag (woensdag 31 januari) ook sprake van een 'supermaan'. Deze term wordt gebruikt als de maan in zijn baan het dichtst bij de aarde staat.

Doordat de maan zich in een elliptische baan rond de aarde beweegt, varieert de afstand van de maan tot de aarde. Aangezien de maan zich op de kortst mogelijke afstand bij de aarde bevindt, is het hemellichaam 14 procent helderder dan normaal te zien.

Lokatie van deze Super Blue Moon, 31 januari 2018: Den Haag, Nederland (20:45 uur)


18 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page